Proszę przepisać lekcję do zeszytu
Temat: Procesy zachodzące w żywności podczas przechowywania.
1. Podczas przechowywania w żywności zachodzi wiele zmian. Dzielą się one na:
a) korzystne:
- dojrzewanie,
niekorzystne
- więdnięcie,
- gnicie owoców i warzyw.
2. Podział zmian zachodzących w żywności:
a) biochemiczne,
mikrobiologiczne,
c) chemiczne,
d) fizyczne.
3. Przemiany biochemiczne:
- oddychanie,
- transpiracja (wyparowywanie wody),
- kiełkowanie,
- dojrzewanie – nabieranie określonych cech organoleptycznych:
- barwy,
- smaku,
- zapachu,
- struktury,
- autoliza – samotrawienie czyli proces początkowo poprawiające strawność, ale później prowadzą do zepsucia produktów.
4. Przemiany mikrobiologiczne:
- procesy fermentacyjne,
- pleśnienie,
- gnicie.
5. Zmiany chemiczne:
- utlenianie tłuszczów i witamin.
6. Zmiany fizyczne – zmiany zawartości wody:
a) utrata wody:
- więdnięcie,
- wysychanie,
przenikanie wody do produktu:
- wilgotnienie,
- zbrylanie,
- pęcznienie.