Temat i notatkę proszę przepisać do zeszytu.
Temat: Kremy grzane – opracowanie receptury, sposób wykonania kremu russel waniliowego, kakaowego.
1. Krem Russel to podstawowy krem cukierniczy, który stanowi bazę dla kremów o różnych smakach. Tym razem przyrządzamy krem Russel o smaku wanilii, której esencję dodajemy razem ze spirytusem już po złączeniu masy jajecznej z utartym masłem. Krem Russel waniliowy to doskonały krem do przekładania tortów, ale także ciast czy ciasteczek.
Sposób wykonania:
Jaja wbić do miski. Dodać do nich cukier i cukier waniliowy. Ubijać na parze, aż wyraźnie zgęstnieje. Masę jajeczną ostudzić, cały czas ubijając. Masło napowietrzyć, stopniowo dodawać do niego masę jajeczną ciągle ucierając. Dodać esencję waniliową i spirytus, wymieszać. Gotowym kremem przekładać tort, ciasteczka lub ciasta.
Krem russel kakaowy sporządza się w identyczny sposób. Do masy jajecznej dodaje się przesiane kakao.
Zadanie:
Znajdź przepis na ciastka z kremem russel i przepisz do zeszytu lub wklej. Zdjęcie można przesłać na Messengera (przez facebooka)