Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1
 

 
Jednostka organizacyjna
Powiatu Nowotarskiego
ZESPÓŁ PLACÓWEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZO OPIEKUŃCZYCH
W NOWYM TARGU

34-400 Nowy Targ, ul. Jana Pawła II 85
kontakt / telefon / e-mail / adres
Zobacz Temat
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 | BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 5 | IAP KLASA
 
Podstawy hotelarstwa- PPOH-3.04(piątek)
Przepisz notatkę do zeszytu.

Temat: VIP w hotelu. Obowiązki służb hotelowych w zakresie obsługi gościa VIP.
VIP r11; bardzo ważna osoba (gość) np. głowy państw, ludzie polityki, głowy kościoła itp.
Do obsługi VIP-ów wybierane są osoby o wysokiej kulturze osobistej, znające zasady savoir-vivre-u, dyskretni o nienagannej prezentacji, zawsze uśmiechnięci, pomocni i potrafiący rozwiązywać konflikty.
Zasady obowiązują przy przyjęciu gościa VIP w obiekcie hotelarskim.
1. O przyjeździe gościa muszą zostać poinformowani : dyrektor hotelu, kierownik recepcji, kierownik służby pięter, kierownik gastronomii.
2. VIP zostaje przywitany bezpośrednio po przybyciu przez dyrektora hotelu lub osobę przez niego upoważnioną.
3. VIP otrzymuje przygotowaną wcześniej kartę pobytu.
4. Przygotowanie pokoju gościa powinno być nadzorowane osobiście przez kierownika służby pięter.
5. VIP otrzymuje najlepszy pokój hotelu –zwykle apartament, ważne, by znajdował się w cichej części obiektu.
6. Gość VIP powinien zostać odprowadzony do pokoju przez osobę witającą.
7. Bagaż gościa VIP powinien zostać dostarczony do pokoju w ciągu 10 minut.
8. W pokoju gościa VIP czeka wstawka – uzupełnienie standardowego wyposażenia pokoju o dodatkowe materiały i artykuły. Nie ma reguł, które określałyby wielkość
i składniki wstawki. Często skład zależy od znanych hotelarzowi indywidualnych upodobań gościa VIP. Na wstawkę składają się zazwyczaj:
- list powitalny w niezaklejonej kopercie, adresowany imiennie do gościa, podpisany przez dyrektora hotelu
- kwiaty
oprócz tego mogą być:
- owoce, soki, szampan, czekoladki, ciastka, gadżety hotelowe, drobne upominki.
9. Rano gość otrzymuje prasę codzienną w języku ojczystym lub przez niego znanym.
10. Jeśli gość zamawia budzenie, nie stosujemy budzenia automatycznego. Powinno być zrealizowane telefonicznie przez pracownika hotelu.
11. W restauracji gości jest odprowadzany do stolika. Obsługiwany sprawnie i szybko przez minimum 2 kelnerów.
12. Hotel może także zapewnić gościowi VIP możliwość bezpłatnego korzystania z zazwyczaj płatnych dodatkowo świadczeń czy usług.
13. W stosunku do gościa VIP nie stosujemy zasady ograniczenia kredytowania. Należy umożliwić gościowi opłacenie rachunku przy wyjeździe.
14. Przy wyjeździe gość VIP jest żegnany przez osobę, która go przywitała.

Napisz kto jeszcze może być VIP–em. Prześlij zadanie na maila lub Messenger.
mariola.walczak@onet.com.pl
Dodane dnia 02-04-2020 21:40 przez marta_malec
Skocz do Forum:
Zespół Placówek
Szkolno-Wychowawczo Opiekuńczych:


↳ Bursa Młodzieżowa

↳ Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 1:
  ▪ Szkoła Podstawowa Nr 9 dla uczniów
     z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim

  ▪ Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5
  ▪ Szkoła Przysposabiająca do Pracy
  ▪ Przedszkole i Szkoła Podstawowa Nr 9 dla uczniów
     z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu
     umiarkowanym i znacznym

  ▪ Oddział Rewalidacyjno-Wychowawczy
  ▪ Ośrodek (internat)
  ▪ Wczesne Wspomaganie Rozwoju Dziecka
  ▪ Autyzm
Polecamy:

▪ Powiat Nowotarski
▪ BIP - Powiat Nowotarski
▪ Urząd Miasta Nowy Targ

Projekty:

▪ Modernizacja kształcenia zawodowego
▪ Stworzenie nowoczesnej bazy techniczno-dydaktycznej
▪ Poprawa efektywności energetycznej
▪ Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu
▪ Centrum Kompetencji Zawodowych
Adres/Kontakt:

Zespół Placówek
Szkolno-Wychowawczo Opiekuńczych

34-400 Nowy Targ, ul. Jana Pawła II 85

Telefony:
↳ SOSW: 18 266 24 08, 18 266 24 09
↳ BURSA: 18 26 636 00, 512 984 110

e-mail: zpswo@nowotarski.edu.pl
           
           

Treści publikowane na stronie są własnością Placówki. Zabrania się kopiowania tekstów i zdjęć bez pozwolenia.

Copyright © 2006-2020 Kow@L. Powered by PHP-Fusion. Polityka cookies. Klauzula informacyjna RODO.