Temat: Składniki nie odżywcze w żywieniu i ich wpływ na produkty spożywcze.
1. Składniki nie odżywcze w żywności dzielą się na:
a) Substancje antyodżywcze
b ) Substancje dodatkowe
c) Zanieczyszczenia
2. Wśród składników nie odżywczych znajdują się substancje, które różnie oddziałują na ludzki organizm:
a) Mogą działać korzystnie
b ) Mogą być obojętne dla zdrowia
c) Mogą wykazywać działanie szkodliwe dla zdrowia
d) Mogą stanowić zanieczyszczenia i skażenia
3. Substancje antyodżywcze to składniki zawarte w produktach zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego wywołujące charakterystyczne objawy chorobowe. Sa to między innymi: kwas szczawiowy, chityna w grzybach.
4. Substancje dodatkowe wprowadza się do żywności w celach:
a) Przedłużenia trwałości
b ) Polepszenia struktury
c) Nadania określonych cech
d) Podniesienia wartości odżywczej
5. Zanieczyszczenia:
a) Fizyczne: ziemia, cząstki opakowań
b ) Chemiczne: pozostałości gazów spalinowych, środków chemicznych stosowanych w produkcji roslinnej
c) Biologiczne: drobnoustroje, szkodniki magazynowe
d) Skażenia: metale ciężkie, pozostałości nawozów sztucznych.
Zadanie:
Przeczytaj tekst w książce str. 136 do 141.
Znajdź i napisz: W jakich produktach występuje kwas szczawiowy?
Zadanie prześlij na adres mailowy: krolczyki.maniowy@gmail.com
Edytowane przez marta_malec dnia 26-03-2020 09:32