Zapisz w zeszycie
Fermentacja polega na rozkładzie cukrów prostych pod wpływem enzymów (biokatalizatorów).
Rodzaje fermentacji:
a) Beztlenowe: alkoholowa, mlekowa Tlenowe: octowa
2. Wykonaj zadanie. Oceń które zdania są prawdziwe a które są fałszywe.
Jeśli zdanie jest prawdziwe wpisz P, jeśli fałszywe wpisz F.
Proces polegający na przemianie alkoholu etylowego w kwas octowy to fermentacja alkoholowa.
Jogurt otrzymuje się z mleka w procesie fermentacji mlekowej.
Proces fermentacji alkoholowej odbywa się przy udziale tlenu.
Ocet winny wytwarza się z wina w procesie fermentacji octowej.
Wydzielający się w procesie fermentacji alkoholowej dwutlenek węgla jest odpowiedzialny za porowatą strukturę pieczywa.
Procesy z udziałem drożdży należy przeprowadzać w wysokiej temperaturze (ok. 200°C).
Jeśli masz możliwość prześlij zadanie na mail: chemia1.sp@gmail.com
Jeśli nie masz takiej możliwości zrób zadanie w zeszycie.
Pozdrawiam
Nauczyciel chemii