Zajęcia praktyczne-kucharz na dzień 07.04.2020r.(wtorek)
Celem zajęć będzie przypomnienie warzyw kapustnych. Zapoznanie ze sposobami gotowania tych warzyw. Zapoznanie ze składnikami i sposobem wykonania kalafiora z wody.
Temat i notatkę przepisz do zeszytu przedmiotowego.
Temat: Gotowanie warzyw kapustnych.
1. Warzywa kapustne to kapusta biała, włoska, czerwona, pekińska, kalafior, kalarepa, jarmuż, brokuł.
2. Gotowanie kapusty.
Kapustę przeznaczoną do gotowania bezpośrednio po rozdrobnieniu należy zalać wrzącą wodą i zagotować. Po zawrzeniu gotować odkrytą około 10 minut, a następnie dogotować w naczyniu zakrytym. Wraz z parą wodną ulatniają się gorzkie olejki eteryczne.
3. Gotowanie brukselki i brokułów.
Brukselkę oraz brokuły gotuje się w odkrytym naczyniu w dużej ilości wody z dodatkiem soli i cukru.
4. Gotowanie kalafiora.
Kalafior gotuje się z dodatkiem soli i mleka.
Zadanie do wykonania. Obejrzyj film na You Tube. Link https://www.youtube.com/watch?v=uTqqmwiJh_k
Zapisz do zeszytu przedmiotowego recepturę na kalafior z wody. W miarę możliwości wykonaj ćwiczenie w domu. Zdjęcie zapisanej notatki i receptury lub wykonanego ćwiczenia wyślij na podany wcześniej adres e-mail
Dziękuję! Życzę miłej pracy.