Temat: Fermentacja i jej skutki. Inne przemiany chemiczne żywności c.d.
Zapisz w zeszycie
1. Procesy powodujące psucie się żywności:
a) Jełczenie – to utlenianie tłuszczów pod wpływem światła i temperatury.
b ) Gnicie – to rozkład substancji zawierających białko w warunkach beztlenowych.
c) Butwienie – to rozkład substancji zawierających białko w warunkach tlenowych.
2. Sposoby konserwowania żywności:
a) Wędzenie
b ) Mrożenie
c) Pasteryzacja
d) Peklowanie
e) Kiszenie
f) Marynowanie
Zadanie. Oceń prawdziwość stwierdzeń. Jeśli zdanie jest prawdziwe wpisz P, jeśli fałszywe wpisz F.
- Butwienie to utlenianie tłuszczów pod wpływem światła i temperatury. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
- Gnicie to utlenianie tłuszczów pod wpływem światła i temperatury. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
- Jełczenie to rozkład substancji zawierających białko w warunkach beztlenowych. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
- Sposoby konserwowania żywności to jełczenie i butwienie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Rozwiązanie zadania prześlij na e-mail:
chemia1.sp@gmail.com
Pozdrawiam serdecznie nauczyciel chemii