1. Dodatki do żywności to substancje, które naturalnie nie występują w żywności.
2. Dodatki do żywności oznaczane są symbolem E oraz numerem identyfikacyjnym INS w międzynarodowym systemie.
3. Rodzaje dodatków do żywności
a) Aromaty stosowane w celu przywrócenia zapachu.
b ) Regulatory kwasowości stosowane w celu zmiany smaku i zwiększenia trwałości żywności
c) Barwniki nadają lub przywracają barwę żywności.
d) Substancje konserwujące hamują procesy psucia się żywości (np. hamują rozwój pleśni)
e) Syntetyczne substancje słodzące stosowane w celu zmiany smaku.
4. Konsekwencje stosowania dodatków do żywności:
a) Zakwaszenie organizmu
b ) Reakcje uczuleniowe
c) Podrażnienie przewodu pokarmowego
Zadanie. Korzystając z różnych źródeł informacji, napisz jakie substancje kryją się pod podanymi oznaczeniami oraz określ, jakie pełnią funkcje
a) E330
b ) E338
c) E150a
d) E954
e) E951
f) E211
Rozwiązanie zadania prześlij na e–mail:
chemia1.sp@gmail.com
Pozdrawiam serdecznie nauczyciel chemii