Temat: Powtórzenie wiadomości. Posługiwanie się drobnym sprzętem w gastronomii hotelowej.
1.Urządzenia do obróbki wstępnej –brudnej.
- urządzenia do odkażania jaj,
-skrobaczki do ryb,
-maszyny do sortowania ziemniaków i warzyw,
-maszyny do oczyszczania i płukania ziemniaków i warzyw: płuczki, obieraczki, płuczko-obieraczki.
2.Urządzenia do obróbki wstępnej – czystej.
-krajalnice (szatkownice),
-przecieraczki (blendery elektryczne),
-maszyna do rozdrabniania żywności ( szatkowanie, krojenie, rozdrabnianie)
-maszyny do mielenia mięsa np. Wilk
-maszyny do wyrabiania ciasta i ubijania ( miesiarki, miksery)
3.Urządzenia grzejne.
-kotły warzelne, autoklawy, streamery, warniki,
-patelnie elektryczne, frytkownice, griddle,
-piekarniki, piece konwekcyjne, kuchenki mikrofalowe, taborety podgrzewcze.
4.Aparatura chłodnicza.
-komory chłodnicze i zamrażalnicze, szafy chłodnicze,
-maszyny do produkcji lodów, stoły mroźni cze i chłodnicze,
-witryna chłodnicza, chłodziarki szokowe.
5.Drobny sprzęt stosowany w gastronomii hotelowej.
-patelnie, garnki, noże, łyżki, cedzaki, sita itp.
Zadanie: Notatkę zapisz do zeszytu.
Odpowiedz na poniższe pytania. Zaznacz X właściwą odpowiedź.
1.Do smażenia potraw służy:
a) patelnia, parowar, c) kocioł warzelny, d) czajnik elektryczny.
2.Do mielenia mięsa używa się:
a) płuczko-obieraczki, b ) miesiarki, c) Wilk, d) parowaru.
3.Do wyrabiania ciasta stosuje się:
a) paro waru, frytownicy, c) miesiarki, d) Wilka.
4.Do głębokiego smażenia stosuje się:
a) frytownicy, b ) warnika, c) miesiarki, d) Wilka.
. Zadanie wyślij na mail malgorzatazarebczan1966@gmail.com
Pozdrawiam całą moją klasę IBG. Proszę pracujcie systematycznie aby nie było zaległości ze wszystkich przedmiotów. Życzę wam i waszym rodzicom dużo zdrowia, spokoju i domowych Świąt Wielkiej Nocy. Wychowawca Małgorzata Zarębczan.