Temat: Etapy produkcji zakąsek.
Etapy produkcji zakąsek:
1. Przygotowanie stanowiska pracy i narzędzi.
2. Ustalenie asortymentu zakąsek.
3. Przygotowanie surowców do produkcji.
4. Obróbka wstępna surowców.
5. Obróbka cieplna surowców.
6. Sporządzanie zakąsek.
7. Doprawianie do smaku.
8. Wyporcjowanie i udekorowanie.
Temat: Wymagania sanitarno – higieniczne przy produkcji dań garmażeryjnych.
Wymagania sanitarno – higieniczne przy produkcji dań garmażeryjnych:
- należy stosować surowce najwyższej jakości,
- przestrzegać higieny osobistej pracowników, narzędzi i przebiegu procesu,
- starannie oczyścić wszystkie surowce,
- nie krzyżować dróg surowców z gotowymi wyrobami,
- zakąski zimne podawać konsumentowi w ciągu 12 godz. od chwili produkcji i przechowywać w temp. 2–6 oC,
- przechowywać grupami asortymentowymi,
- podczas i po zakończeniu pracy usuwać wszystkie odpadki,
- po zakończeniu pracy umyć i osuszyć narzędzia i doprowadzić do porządku całe pomieszczenie
Zadanie
Napisz recepturę gastronomiczną (normatyw surowcowy i sposób wykonania) wybranej przez siebie zakąski np. sałatka, galaretka mięsna, pasta serowa, rolada, warzywa nadziewane itp.
Proszę wysłać zadanie na maila :
mrusnak@poczta.onet.pl
Edytowane przez marta_malec dnia 22-03-2020 19:33