Celem dzisiejszej lekcji będzie wyjaśnienie pojęć: żywność wygodna, funkcjonalna
i specjalnego przeznaczenia oraz umiejętności wskazania przykładów takiej żywności.
Proszę przepisać temat, notatkę i zrobić zadanie w zeszycie.
Temat: Żywność wygodna, funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia.
1. Żywność wygodna – to produkty spożywcze otrzymane w wyniku przetworzenia surowców, zapewniającego pożądaną trwałość oraz szybkie przygotowanie bezpiecznych produktów np. makaron, zupki chińskie, barszcz biały w torebce.
2. Żywność funkcjonalna – obejmuje produkty spożywcze, które mają udowodniony korzystny wpływ na zdrowie. Poprawiają również stan zdrowia oraz samopoczucie i/ lub zmniejszają ryzyko chorób np. żywność wysokobłonnikowa (otręby), niskoenergetyczna (napoje light), o obniżonej zawartości cholesterolu itp.
3. Żywność specjalna – żywność dedykowana konkretnej grupie konsumentów, jakimi są pacjenci wymagający specjalnego postępowania dietetycznego pod nadzorem lekarza lub małych dzieci np. mleko modyfikowane w proszku.
Zadanie
Wypisz 4 przykłady żywności wygodnej (inne niż były podane).
Zadanie proszę przesłać na maila
mariola.walczak@onet.com.pl