Temat: Dodatki do żywności.
Dodatki do żywności (substancje dodatkowe) to substancje:
- niespożywane odrębnie jako żywność,
- niebędące typowymi składnikami żywności,
- posiadające wartości odżywcze lub ich nieposiadające,
- stosowane w trakcie produkcji, przetwarzania, pakowania, transportu i przechowywania.
1. Przykłady dodatków do żywności
Do najczęściej stosowanych dodatków zaliczamy min. emulgatory, barwniki, aromaty, wzmacniacze smaku, substancje słodzące, substancje konserwujące, regulatory kwasowości itp.
2. Cel stosowania substancji dodatkowych.
Celem stosowania substancji dodatkowych jest min.
- przedłużenie trwałości,
- zapobieganie niekorzystnym zmianom barwy, smaku, zapachu, konsystencji
- utrzymanie stałej, powtarzalnej jakości produktów itp.
Zadanie
Wymień 5 przykładów substancji dodatkowych (możesz skorzystać z internetu)
Proszę wysłać zadanie na maila:
mrusnak@poczta.onet.pl
Edytowane przez marta_malec dnia 22-03-2020 19:29