Celem dzisiejszych zajęć będzie zapoznanie się z etapami produkcji tortów.
Proszę przepisać temat, notatkę i wkleić zadanie do zeszytu.
Temat: Technika sporządzania tortów.
Etapy sporządzania tortów
1. Czynności przygotowawcze:
a) upieczenie podstawy tortowej,
sporządzenie masy lub kremu,
c) przygotowanie ponczu lub polewy czekoladowej,
d) przygotowanie elementów dekoracyjnych.
2. Przełożenie tortu:
a) pokrojenie podstawy tortowej na 3-4 placki,
nasączenie i posmarowanie masą placków,
c) przyciśnięcie tortu deską .
3. Wykończenie tortu:
a) oczyszczenie powierzchni tortu z okruchów,
posmarowanie masą całej powierzchni,
c) obsypanie boków tortu np. mielonymi orzechami.
4. Wykonanie dekoracji tortu.
5. Schłodzenie tortu.
Zadanie
Wklej wycięte z gazety zdjęcie tortu
Pozdrawiam Mariola Walczak
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt mailowy
mariola.walczak@onet.com.pl