Technologie produkcji cukierniczej-cukiernik.1.04.(środa) i 2.04(czwartek)
Lekcja na dzień 01.04.2020r
Celem lekcji będzie zapoznanie z metodą zdobienia masą cygaretkową.
Zapisz temat i notatkę do zeszytu przedmiotowego.
Temat. Sposoby zdobienia masą cygaretkową.
Powierzchnię boczną ciastek i tortów zdobi się masą cygaretkową w następujący sposób.
1.Wypieczoną, schłodzoną masę pociąć na paski o wysokości dostosowanej do wysokości rantu,
2.Paski układać tak aby ściśle przylegały do brzegu formy.
3.Resztę rantu należy wypełnić blatem biszkoptowym i kremami,
4. Całość schłodzić, wyjąć tort z formy z udekorowanym bokiem.
Przykłady oglądaj Link http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2015/03/rolada-biszkoptowa-z-wzorem.html
2 Lekcje na dzień 01.04.2020r.
Celem Lekcji będzie zapoznane ze elementami dekoracyjnymi wyrobów cukierniczych.
Zapisz temat i notatkę do zeszytu przedmiotowego.
Temat. Dekorowanie wyrobów cukierniczych.
Sztuka tworzenia ciekawych dekoracji deserów i wyrobów cukierniczych zmieniła się w ciągu lat. Coraz rzadziej dekoracje wykonuje się z kremu.
Obecnie na rynku dostępny jest szeroki asortyment gotowych dodatków i półproduktów umożliwiających ozdabianie wyrobów.
Szczególnie popularne stały się elementy dekoracyjne z czekolady, marcepanu, karmelu i mas cukierniczych.
Wykorzystuje się również
1. owoce egzotyczne,
2. żele dekoracyjne
3. gotowe polewy,
4. różnego rodzaju posypki,
5. opłatki z nadrukami.
Oprócz tego stosuje się tradycyjne glazury i kuwertury.
Wypisz do zeszytu przedmiotowego techniki dekoracyjne. Wykonane zadanie wyślij na adres
e-mailzdalnenauczanie.monikadrozdz@gmail.com lub Messenger grupaTPC2