Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1
 

 
Jednostka organizacyjna
Powiatu Nowotarskiego
ZESPÓŁ PLACÓWEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZO OPIEKUŃCZYCH
W NOWYM TARGU

34-400 Nowy Targ, ul. Jana Pawła II 85
kontakt / telefon / e-mail / adres
Zobacz Temat
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 | BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 5 | II KLASA
 
Technologie produkcji cukierniczej-cukiernik.1.04.(środa) i 2.04(czwartek)
Lekcja na dzień 01.04.2020r


Celem lekcji będzie zapoznanie z metodą zdobienia masą cygaretkową.

Zapisz temat i notatkę do zeszytu przedmiotowego.

Temat. Sposoby zdobienia masą cygaretkową.

Powierzchnię boczną ciastek i tortów zdobi się masą cygaretkową w następujący sposób.
1.Wypieczoną, schłodzoną masę pociąć na paski o wysokości dostosowanej do wysokości rantu,
2.Paski układać tak aby ściśle przylegały do brzegu formy.
3.Resztę rantu należy wypełnić blatem biszkoptowym i kremami,
4. Całość schłodzić, wyjąć tort z formy z udekorowanym bokiem.
Przykłady oglądaj Link
http://przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2015/03/rolada-biszkoptowa-z-wzorem.html

2 Lekcje na dzień 01.04.2020r.


Celem Lekcji będzie zapoznane ze elementami dekoracyjnymi wyrobów cukierniczych.


Zapisz temat i notatkę do zeszytu przedmiotowego.

Temat. Dekorowanie wyrobów cukierniczych.


Sztuka tworzenia ciekawych dekoracji deserów i wyrobów cukierniczych zmieniła się w ciągu lat. Coraz rzadziej dekoracje wykonuje się z kremu.
Obecnie na rynku dostępny jest szeroki asortyment gotowych dodatków i półproduktów umożliwiających ozdabianie wyrobów.
Szczególnie popularne stały się elementy dekoracyjne z czekolady, marcepanu, karmelu i mas cukierniczych.
Wykorzystuje się również
1. owoce egzotyczne,
2. żele dekoracyjne
3. gotowe polewy,
4. różnego rodzaju posypki,
5. opłatki z nadrukami.
Oprócz tego stosuje się tradycyjne glazury i kuwertury.

Zadanie. Obejrzyj różne rodzaje posypek stosowanych do dekoracji i wypisz 10 nazw tych posypek.
Link do zadania. https://dlasmaku.com.pl/3-posypki-cukrowe-i-czekoladowe

Wykonane zadanie wyślij na adres e-mail zdalnenauczanie.monikadrozdz@gmail.com lub Messenger grupaTPC2

Lekcja na dzień 02.03.2020r.


Celem lekcji będzie zapoznanie z technikami dekoracyjnymi wyrobów cukierniczych.
Zapisz temat do zeszytu przedmiotowego.

Temat. Technika ozdabiania wyrobów cukierniczych.

Zadanie. Obejrzyj film na You Tube dekorowanie wyrobów cukierniczych moduł III.
Link https://www.youtube.com/watch?v=iqkfWmiGODo

Wypisz do zeszytu przedmiotowego techniki dekoracyjne. Wykonane zadanie wyślij na adres
e-mailzdalnenauczanie.monikadrozdz@gmail.com lub Messenger grupaTPC2


Dziękuję ! Życzę miłej pracy!
Monika Drożdż
Dodane dnia 31-03-2020 20:45 przez marta_malec
Skocz do Forum:
Zespół Placówek
Szkolno-Wychowawczo Opiekuńczych:


↳ Bursa Młodzieżowa

↳ Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 1:
  ▪ Szkoła Podstawowa Nr 9 dla uczniów
     z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim

  ▪ Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5
  ▪ Szkoła Przysposabiająca do Pracy
  ▪ Przedszkole i Szkoła Podstawowa Nr 9 dla uczniów
     z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu
     umiarkowanym i znacznym

  ▪ Oddział Rewalidacyjno-Wychowawczy
  ▪ Ośrodek (internat)
  ▪ Wczesne Wspomaganie Rozwoju Dziecka
  ▪ Autyzm
Polecamy:

▪ Powiat Nowotarski
▪ BIP - Powiat Nowotarski
▪ Urząd Miasta Nowy Targ

Projekty:

▪ Modernizacja kształcenia zawodowego
▪ Stworzenie nowoczesnej bazy techniczno-dydaktycznej
▪ Poprawa efektywności energetycznej
▪ Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu
▪ Centrum Kompetencji Zawodowych
Adres/Kontakt:

Zespół Placówek
Szkolno-Wychowawczo Opiekuńczych

34-400 Nowy Targ, ul. Jana Pawła II 85

Telefony:
↳ SOSW: 18 266 24 08, 18 266 24 09
↳ BURSA: 18 26 636 00, 512 984 110

e-mail: zpswo@nowotarski.edu.pl
           
           

Treści publikowane na stronie są własnością Placówki. Zabrania się kopiowania tekstów i zdjęć bez pozwolenia.

Copyright © 2006-2020 Kow@L. Powered by PHP-Fusion. Polityka cookies. Klauzula informacyjna RODO.