Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1
 

 
Jednostka organizacyjna
Powiatu Nowotarskiego
ZESPÓŁ PLACÓWEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZO OPIEKUŃCZYCH
W NOWYM TARGU

34-400 Nowy Targ, ul. Jana Pawła II 85
kontakt / telefon / e-mail / adres
Zobacz Temat
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 | BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 5 | II KLASA
 
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem - 1.04.(środa) i 2.04(czwartek)
Lekcja 95-96 Notatka do zeszytu, można wkleić lub przepisać i zapamiętać.

Temat: Ciasta biszkoptowo–tłuszczowe–charakterystyka.

1. Składają się z :
mąki pszennej (o średniej lub małej zawartości glutenu) lub
mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną stosunku 1:1,
masła lub margaryny (zwykle ok. 25% masy ciasta),
cukru,
jaj,
środków spulchniającychsmileyroszek do pieczenia, soda
składniki dodatkowe: bakalie, kakao, substancje smakowo–zapachowe.
2. Metody sporządzania
Ciasto piaskowe/ucierane/ można wykonać metodą rna ciepłor1; lub rna zimnor1;.
- Metoda "na ciepło": jaja ubija się z cukrem na parze, następnie schłodzoną masę jajeczno-cukrową miesza się kolejno z napowietrzonym (poprzez ubijanie lub ucieranie) tłuszczem i mąką (wymieszaną z proszkiem spulchniającym). Chcąc zapewnić ciastu równomierne pękanie podczas pieczenia, należy naciąć je na środku wzdłuż formy za pomocą noża zanurzonego w roztopionym tłuszczu.
- Metoda "na zimno": do napowietrzonego (poprzez ubijanie lub ucieranie) tłuszczu z cukrem dodaje się kolejno żółtka jaj, pianę z białek (ubitą z częścią cukru) i mąkę (wymieszaną z proszkiem spulchniającym).
Ciasto piecze się zwykle w temperaturze 170–190. Nazwa "ciasto piaskowe" wzięła się od struktury ciasta po upieczeniu – dzięki dużej zawartości tłuszczu jest ono pulchne i rozsypujące się. Dodatek mąki ziemniaczanej wzmacnia efekt, obniżając zawartość glutenu w cieście i nadając mu charakterystyczną "piaskową" strukturę.

02.04.2020

Lekcja 97-98

Temat: Asortyment wyrobów z ciasta biszkoptowo – tłuszczowego.

1.Asortyment: ciastka korpusowe, ciastka karbowane, keksiki, ciastka camargo, ciastka stefanki, babki piaskowe, poznańskie,keksy,torty(np.tort camargo,tort stefanka),mazurki itp.
2. Charakterystyka
Ciastka korpusowe ciasto wyciska się, za pomocą woreczka zakończonego okrągłym, karbowanym zdobnikiem, na blachy wyłożone papierem, wypieka się a po ostudzeniu skleja po dwie sztuki marmoladą i kremem. Otrzymane ciastka można wykończać polewą kakaową.
Keksiki – z dodatkami owoców z syropem, rodzynków, fig itp. Sporządzone ciasto wyciska się z woreczka do okrągłych forem wyłożonych papierem.
Ciastka camargo – otrzymuje się z trzech blatów biszkoptowo – tłuszczowych przełożonych kremem i wykończonych polewą kakaową a po jej zastygnięciu kraja się na ciastka w kształcie prostokątnym.
Ciastka stefanki – otrzymuje się z 4 –7 blatów biszkoptowo–tłuszczowych przekładanych kremem i wykończonych polewą kakaową. Całość kraja się na ciastka o dowolnych kształtac
Babki poznańskie – sporządza się z dodatkiem śmietanki i kakao. Otrzymuje się dwa ciasta. Pierwsze z nich ma barwę kakaową, a drugie kremową.
Do form wyłożonych papierem nakłada się pierwszą kolejności ciasto o zabarwieniu kremowym. Następnie, za pomocą woreczka zakończonego gładkim, okrągłym zdobnikiem, wyciska się masę o zabarwieniu kakaowym do środka nałożonego już ciasta.
Keksy – z dodatkiem owoców z syropu, rodzynków, fig, migdałów, orzechów. W zależności od ilości i rodzaju stosowanych owoców zmienia się procentowy udział poszczególnych surowców.
Dodane dnia 31-03-2020 20:54 przez marta_malec
Skocz do Forum:
Zespół Placówek
Szkolno-Wychowawczo Opiekuńczych:


↳ Bursa Młodzieżowa

↳ Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 1:
  ▪ Szkoła Podstawowa Nr 9 dla uczniów
     z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim

  ▪ Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5
  ▪ Szkoła Przysposabiająca do Pracy
  ▪ Przedszkole i Szkoła Podstawowa Nr 9 dla uczniów
     z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu
     umiarkowanym i znacznym

  ▪ Oddział Rewalidacyjno-Wychowawczy
  ▪ Ośrodek (internat)
  ▪ Wczesne Wspomaganie Rozwoju Dziecka
  ▪ Autyzm
Polecamy:

▪ Powiat Nowotarski
▪ BIP - Powiat Nowotarski
▪ Urząd Miasta Nowy Targ

Projekty:

▪ Modernizacja kształcenia zawodowego
▪ Stworzenie nowoczesnej bazy techniczno-dydaktycznej
▪ Poprawa efektywności energetycznej
▪ Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu
▪ Centrum Kompetencji Zawodowych
Adres/Kontakt:

Zespół Placówek
Szkolno-Wychowawczo Opiekuńczych

34-400 Nowy Targ, ul. Jana Pawła II 85

Telefony:
↳ SOSW: 18 266 24 08, 18 266 24 09
↳ BURSA: 18 26 636 00, 512 984 110

e-mail: zpswo@nowotarski.edu.pl
           
           

Treści publikowane na stronie są własnością Placówki. Zabrania się kopiowania tekstów i zdjęć bez pozwolenia.

Copyright © 2006-2020 Kow@L. Powered by PHP-Fusion. Polityka cookies. Klauzula informacyjna RODO.