Temat: Zanieczyszczenia żywności i wody oraz ich wpływ na organizm człowieka.
Zanieczyszczenia żywności to substancje lub organizmy, które są obecne w żywności
w skutek zanieczyszczenia środowiska (metale ciężkie, pestycydy), w następstwie procesu produkcyjnego ( wytwarzania, pakowania) lub nieprawidłowości w obrocie (transport, magazynowanie).
1. Źródła zanieczyszczeń żywności:
a) środowisko: woda, gleba, powietrze
b ) pozostałości z działalności rolniczej: nawozy środki ochrony roślin
c) pozostałości z działalności hodowlanej: pasze, leki
d) pozostałości procesu technologicznego
e) opakowania
2. Rodzaje zanieczyszczeń i ich wpływ na organizm człowieka:
a) biologiczne: mikroorganizmy (powodujące psucie się żywności np. pleśnie, grzyby, wirusy, bakterie), pasożyty, szkodniki.
Ich obecność może powodować silną biegunkę, zapalnie opon mózgowych. Pleśń ma właściwości rakotwórcze.
b ) chemiczne: pestycydy, metale ciężkie, azotany i azotyny, pozostałości leków
i antybiotyków, hormonów, toksyny.
Obecność tych zanieczyszczeń może powodować ostre zatrucia, przyczyniają się do chorób nowotworowych, alergie.
c) fizyczne: szkło, kawałki metalu, odpryski farby, biżuteria, włosy, kamienie, ości. Występowanie tego typu zanieczyszczeń może spowodować uszkodzenia zębów, przełyku i skaleczenia.