Przepisz notatkę i uzupełnij w brakujące wyrazy poniższy tekst.
Temat: Sporządzanie mas i kremów. 1. Charakterystyka kremów
Krem to nadzienie do tortów i ciastek sporządzone z :
a) masła, jaj, cukru i dodatków aromatyczno-smakowych (czekolada, kawa, kakao, sok
z cytryny itp.)
b ) masła, mleka, jaj i mąki w procesie gotowania,
c) bitej śmietany (30% lub 36%).
2. Charakterystyka mas
Masy służą do napełniania ciastek korpusowych, przekładanych, wykańczania i dekorowania tortów. Sporządza się je z masła, jaj, cukru, orzechów, migdałów, maku, twarogu i substancji smakowo-zapachowych. Masą podstawową jest masa maślana otrzymana z utartych żółtek
z cukrem połączonych z masłem. Do tak wykonanej masy podstawowej można dodać inne składniki smakowo-zapachowe otrzymując w ten sposób masy pochodne: