LEKCJA 1
Celem lekcji będzie zapoznanie ze sposobami zdobienia marcepanem.
Notatkę i temat zapisz do zeszytu przedmiotowego.
Temat. Sposoby zdobienia marcepanem.
Zdobienie wyrobów marcepanem odbywa się w następujący sposób:
- powierzchnię stykającą się z marcepanem należy wcześniej posmarować cienką warstwą tłustego kremu,
- marcepan rozwałkowuje się jak najcieniej, na grubość ok.
1 –1,5cm,
- marcepan wałkuje się na powierzchni podsypanej cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną,
- nakłada się go stopniowo rozwijając z wałka,
- po rozłożeniu na powierzchni wyrobu dociska się ręcznie i wygładza,
- nadmiar masy ścina się nożem,
- jeśli marcepan pęka na krawędziach wyrobów, miejsce pęknięcia należy zwilżyć i posypać cukrem pudrem.
Marcepan ze względu na to, że jest kosztowny można zastąpić masą cukrową.
Lekcja 2
Celem lekcji będzie zapoznanie ze sposobami pokrywania tortów masą cukrową.
Temat. Oglądanie filmów dotyczących dekorowania tortów masą cukrową.
Obejrzyj filmy. Link https://www.youtube.com/watch?v=DsSEq4cvn9s https://www.youtube.com/watch?v=YQ0GDLkS03E
https://www.youtube.com/watch?v=G1iuBHeZ2e4
Lekcja 3
Celem lekcji będzie zapoznanie z metodami przygotowania elementów dekoracyjnych z czekolady.
Temat i notatkę zapisz do zeszytu przedmiotowego.
Temat. Przygotowanie elementów dekoracyjnych z czekolady.
Elementy dekoracyjne z czekolady wykonuje się z jednego lub kilku jej rodzajów, np. białej i ciemnej, białej, mlecznej i ciemnej:
- przy użyciu figurek,
- rozsmarowując na marmurowym lub chłodnym blacie warstwę podgrzanej czekolady i wycinając nożem wiórki, strużyny, cygaretki itp.,
- rysując ażurowe wzory na marmurowym blacie lub pergaminie przy pomocy rożka,
- przy użyciu foli z nadrukiem lub papieru silikonowego i szablonów
Link do filmów. https://www.youtube.com/watch?v=RY5t4z5AK3E https://www.youtube.com/watch?v=b-7LAkjEw9k
Dziękuję, życzę miłej pracy.