Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1
 

 
Jednostka organizacyjna
Powiatu Nowotarskiego
ZESPÓŁ PLACÓWEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZO OPIEKUŃCZYCH
W NOWYM TARGU

34-400 Nowy Targ, ul. Jana Pawła II 85
kontakt / telefon / e-mail / adres
Zobacz Temat
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy nr 1 | BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA NR 5 | IIIA KLASA
 
TGZT 01.04.2020r.(środa)
Proszę przepisać notatki do zeszytu a następnie wykonać test.

Temat: Zakąski z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i dziczyzny.


1. Podział zakąsek z mięsa zwierząt rzeźnych.

Zakąski
z mięsa zwierząt rzeźnych można podzielić na:
a) zakąski z mięsa surowego:
- befsztyk po tatarsku– dokładnie posiekane mięso najczęściej polędwicy
z żółtkiem na górze. Obok mogą znajdować się pokrojone ogórki, cebula, grzyby marynowane,
- carpaccio – włoska przystawka składająca się z bardzo cienkich plastrów surowej oziębionej polędwicy,
b ) galaretki mięsne – zakąski w których mięso jest rozdrobnione
i zastudzone w wywarze,
c) mięsa w galarecie – zakąski w których skład wchodzi mięso ugotowane lub upieczone i wykończone galaretą,
d) mięsa w zimnych sosach – mięsa pieczone lub ugotowane podawane
z zimnych sosami, pieczywem, masłami smakowymi. Do nich zaliczamy również pasztety,
e) zakąski z wędlin: jako zakąski podaje się szynkę, polędwicę, baleron, kiełbasy i boczek, które układa się na półmiskach.

2. Podział zakąsek z drobiu:

a) drób w galarecie – ugotowany podzielony drób układa się na półmiskach, dekoruje i zalewa galaretą,
b ) rolady i galantyny
- rolada–płat mięsa ze skórą z nadzieniem poddawana gotowaniu lub pieczeniu,
- galantyna – potrawa gotowana która składa się ze skóry i nadzienia mięsnego uformowanego w wałek,
c) drób w majonezie,
d) majoneziki z drobiu.



Temat: Charakterystyka zakąsek z surowców skrobiowych.


1. Podział zakąsek z surowców skrobiowych.

Do tej grupy zakąsek należą:

a) Paszteciki smażone lub pieczone
r11; paszteciki smażone (czyli krokiety w naleśnikach) i pieczone
b ) Kulebiaki
c) Tarty i tartaletki
d) Pasztety na gorące (vol-au-vent)
e) Zapiekanki
f) Grzanki
–pokrojone pieczywo pszenne posmarowane masłem i zapieczone w piekarniku na złoty kolor. Na gorące grzanki nakłada się gorące nadzienie i natychmiast wydaje. Można również nadzienie nałożyć na pieczywo i zapiec.
g) Kruche babeczki lub korpusy ptysiowe wypełnione pikantnym nadzieniem.
Dodane dnia 31-03-2020 21:57 przez marta_malec
Skocz do Forum:
Zespół Placówek
Szkolno-Wychowawczo Opiekuńczych:


↳ Bursa Młodzieżowa

↳ Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 1:
  ▪ Szkoła Podstawowa Nr 9 dla uczniów
     z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim

  ▪ Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5
  ▪ Szkoła Przysposabiająca do Pracy
  ▪ Przedszkole i Szkoła Podstawowa Nr 9 dla uczniów
     z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu
     umiarkowanym i znacznym

  ▪ Oddział Rewalidacyjno-Wychowawczy
  ▪ Ośrodek (internat)
  ▪ Wczesne Wspomaganie Rozwoju Dziecka
  ▪ Autyzm
Polecamy:

▪ Powiat Nowotarski
▪ BIP - Powiat Nowotarski
▪ Urząd Miasta Nowy Targ

Projekty:

▪ Modernizacja kształcenia zawodowego
▪ Stworzenie nowoczesnej bazy techniczno-dydaktycznej
▪ Poprawa efektywności energetycznej
▪ Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu
▪ Centrum Kompetencji Zawodowych
Adres/Kontakt:

Zespół Placówek
Szkolno-Wychowawczo Opiekuńczych

34-400 Nowy Targ, ul. Jana Pawła II 85

Telefony:
↳ SOSW: 18 266 24 08, 18 266 24 09
↳ BURSA: 18 26 636 00, 512 984 110

e-mail: zpswo@nowotarski.edu.pl
           
           

Treści publikowane na stronie są własnością Placówki. Zabrania się kopiowania tekstów i zdjęć bez pozwolenia.

Copyright © 2006-2020 Kow@L. Powered by PHP-Fusion. Polityka cookies. Klauzula informacyjna RODO.