Proszę przepisać notatki do zeszytu a następnie wykonać test.
Temat: Zakąski z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i dziczyzny.
1. Podział zakąsek z mięsa zwierząt rzeźnych.
Zakąski z mięsa zwierząt rzeźnych można podzielić na:
a) zakąski z mięsa surowego:
- befsztyk po tatarsku– dokładnie posiekane mięso najczęściej polędwicy
z żółtkiem na górze. Obok mogą znajdować się pokrojone ogórki, cebula, grzyby marynowane,
- carpaccio – włoska przystawka składająca się z bardzo cienkich plastrów surowej oziębionej polędwicy,
b ) galaretki mięsne – zakąski w których mięso jest rozdrobnione
i zastudzone w wywarze,
c) mięsa w galarecie – zakąski w których skład wchodzi mięso ugotowane lub upieczone i wykończone galaretą,
d) mięsa w zimnych sosach – mięsa pieczone lub ugotowane podawane
z zimnych sosami, pieczywem, masłami smakowymi. Do nich zaliczamy również pasztety,
e) zakąski z wędlin: jako zakąski podaje się szynkę, polędwicę, baleron, kiełbasy i boczek, które układa się na półmiskach.
2. Podział zakąsek z drobiu:
a) drób w galarecie – ugotowany podzielony drób układa się na półmiskach, dekoruje i zalewa galaretą,
b ) rolady i galantyny
- rolada–płat mięsa ze skórą z nadzieniem poddawana gotowaniu lub pieczeniu,
- galantyna – potrawa gotowana która składa się ze skóry i nadzienia mięsnego uformowanego w wałek,
c) drób w majonezie,
d) majoneziki z drobiu.
Temat: Charakterystyka zakąsek z surowców skrobiowych.
1. Podział zakąsek z surowców skrobiowych.
Do tej grupy zakąsek należą:
a) Paszteciki smażone lub pieczone
r11; paszteciki smażone (czyli krokiety w naleśnikach) i pieczone b ) Kulebiaki
c) Tarty i tartaletki
d) Pasztety na gorące (vol-au-vent)
e) Zapiekanki
f) Grzanki –pokrojone pieczywo pszenne posmarowane masłem i zapieczone w piekarniku na złoty kolor. Na gorące grzanki nakłada się gorące nadzienie i natychmiast wydaje. Można również nadzienie nałożyć na pieczywo i zapiec.
g) Kruche babeczki lub korpusy ptysiowe wypełnione pikantnym nadzieniem.