Kurczak patroszony 1 kg
Galareta z drobiu 200g
Groszek zielony konserwowy 150g
Jaja 2 szt.
Marchew 50g
Zielona pietruszka
- Ugotować kurczaka w wywarze z warzywami.
- Zdjąć skórę z kurczaka, oddzielić mięso od kości, pokroić w kostkę.
- Ugotować jaja na twardo i pokroić w cząstki.
- Pokroić marchew karbowanym nożem.
- Wlać do foremek po łyżce galarety, gdy zastygnie, ułożyć dekorację z warzyw.
- Ułożyć na dekorację mięso, cząstkę jaja i zielony groszek, zalać tężejącą galaretą, zastudzić.
- Porcja patowy wynosi 150g.
Poniżej przedstawiam propozycje odpowiedzi
a) Galantyna z kurczaka
Rolada z kurczaka
c) Kurczak w maladze
d) Porcjowe galaretki z kurczaka