 |
| Chleb, grule i moskole … |  |
|
|
20 października w naszej Placówce odbyło się ostatnie działanie projektu ,, Integracja w Powiecie Nowotarskim w ramach Małopolskich Dni Osób Niepełnosprawnych. Edycja trzecia”, realizowanego przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Wydarzenie pod nazwą „Chleb, grule i moskole – warsztaty kulinarne” zgromadziło około 400 osób. W zajęciach przygotowanych przez nauczycieli uczestniczyła nie tylko społeczność placówki, ale również zaproszeni goście z Subregionu Podhalańskiego. Uczestnicy brali udział w warsztatach kulinarnych w czasie, których pod okiem nauczycieli szkoły zawodowej, sporządzali tradycyjne potrawy; robili moskole z dodatkami , przygotowywali kanapki oraz różne potrawy z ziemniaków pieczonych. Już od poniedziałku uczniowie szkoły zawodowej pod kierunkiem nauczycieli piekli tradycyjne chleby, które wykorzystane zostały w czasie zajęć.
Realizacja warsztatów była połączona z obchodami ,,Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2016’’, którego celem jest promocja zdrowego stylu życia oraz spożycia chleba na zakwasie.
Odbył się konkurs pn. ,,Chleb jak dawniej”, na chleb na zakwasie z dodatkiem ziemniaków. Jury, oceniające przywiezione przez uczestników chleby miało nie łatwe zadanie, gdyż bochenki wyglądały bardzo okazale. Były również zajęcia plastyczne, w czasie których można było wykonać dla siebie ekologiczną ,,biżuterię’’ lub maskotki z baloników. Dla aktywnych zorganizowano zajęcia sportowe oraz dyskotekę. Podsumowanie wydarzenia uświetnił występ regionalnego zespołu muzycznego oraz przedstawienie ,, Przed kopaniem”. Czas minął szybko i przyjemnie, choć za oknami jesienna plucha.
Zakończył się projekt, którego uczestnikami od początku do końca były uśmiechnięte i zadowolone dzieci, młodzież i osoby dorosłe, które wykazywały się dużą aktywnością i optymizmem. Pomagali im opiekunowie, nauczyciele i wolontariusze. To była prawdziwa integracja.
|
Dodane przez marta_malec dnia 22.10.2016 08:46:14. Czytano: 1959. |
|
|
|
|
|
|