 |
| „Tajemnica czarnej kromki” |  |
|
|
„Tajemnica czarnej kromki”
W dniach 16-23 października 2017 Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5 po raz trzeci uczestniczyła w kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2017”.
Działania kampanii:
1. Tydzień rozpoczęły zajęcia praktyczne kierunków kucharz i cukiernik , w czasie których , uczniowie klasy pierwszej piekli chleb, wzbogacając o te umiejętności swoją wiedzę i doświadczenie. Był to chleb sporządzony na zakwasie z dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego.
2. Degustacja odbyła się we wtorek, niestety ,w tym roku tylko dla uczniów szkoły branżowej. Podstawą imprezy był upieczony przez naszych uczniów chleb na zakwasie z różnymi dodatkami oraz świeże warzywa, pasty serowe, smalec i miód, przygotowane specjalnie na tę okazję. Otwarcia imprezy dokonała koordynator kampanii, pani Irena Leja, podkreślając jej znaczenie dla prozdrowotnych działań szkoły. Jej wystąpienie było również okazją do odczytania między innymi listu od pani Walentyny Rakiel Czarneckiej.
3. Dla uczniów przygotowano również prezentację multimedialną , która była źródłem cennych i interesujących informacji dotyczących tematyki kampanii.
4. „Tydzień chleba” był okazją do przeprowadzenia pogadanek na temat roli chleba w naszym życiu, które odbywały się indywidualnie dla każdej klasy przez cały tydzień. Uczniowie słuchali, zadawali pytania, wykazywali się też wiedzą o walorach odżywczych i zdrowotnych chleba na zakwasie.
5. Zakończeniem kampanii był konkurs „Tajemnica czarnej kromki”, którego tematyka nawiązywała do całej kampanii czyli zdrowego stylu życia a w szczególności walorów odżywczych chleba pieczonego na zakwasie. Wyniki konkursu wykazały bardzo dobre przygotowanie merytoryczne uczniów. Przystąpiła do niego aż 1/3 część społeczności szkoły , co pokazuje duże zainteresowanie tematem, dużą popularność projektu wśród młodzieży i bardzo dobrze rokuje na przyszłość. Wyłoniono czworo zwycięzców, w tym dwa drugie miejsca, oraz przyznano dwa wyróżnienia. Finaliści otrzymali dyplomy i nagrody książkowe.
Mamy nadzieję, że kampania „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2017” podniesie świadomość młodych ludzi na temat zdrowego pieczywa i jego wielkiego wpływu na nasze zdrowie.
Kampanię przygotowały i przeprowadziły nauczycielki: Irena Leja, Czesława Królczyk, Teresa Czyż, Mariola Walczak, Elżbieta Gil, Urszula Szroborz.
Koordynator kampanii : Irena Leja
|
Dodane przez marta_malec dnia 05.03.2018 22:35:26. Czytano: 1456. |
|
|
|
|
|
|