 |
| Na próbnym egzaminie - kotlet pożarski |  |
|
|
Przyszli cukiernicy i kucharze - uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej nr 5, działającej przy Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym nr 1 - zdawali próbny egzamin.
Do egzaminu przystąpili Kinga Pęksa, Izabela Pacyga, Paweł Petrosek (kucharze) oraz Ela Gabor, Piotrek Bukowski i Ania Klimowska (cukiernicy).
Cukiernicy mieli za zadanie upiec rogale drożdżowe z kruszonką, a kucharze - przygotować kotlet pożarski, ze smażonymi ziemniakami i surówką z marchwi i jabłka. W czasie egzaminu, który odbywał się w specjalnie przystosowanej do tego typu zajęć sali lekcyjnej, panowała atmosfera skupienia. - Dzięki próbnym egzaminom uczniowie będą przeżywać mniejszy stres na prawdziwym egzaminie państwowym. Odbywa się on przed zewnętrzną komisją, nie w szkole, a w wyznaczonym miejscu, w innym mieście - tłumaczy Beata Tarnowska, dyrektor ZSZ nr 5. Podczas egzaminu uczniowie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego mają do wykonania zadania o takim samym stopniu trudności, jak uczniowie innych szkół. Jedynie czas egzaminu jest nieco dłuższy.
Aby wyrównać swoje szanse - zarówno w przygotowaniach do końcowych egzaminów, jak i w skutecznym poszukiwaniu pracy po skończeniu szkoły, uczniowie biorą udział w projekcie "Specjalna znaczy najlepsza". Minął właśnie rok od rozpoczęcia jego realizacji. Szkoła uzyskała na ten cel 312 tys. zł dofinansowania ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Uczniowie biorą udział w licznych zajęciach pozalekcyjnych, m. in. z zakresu praktycznej nauki zawodu i podstaw przedsiębiorczości, podstaw obsługi komputera, kas fiskalnych, urządzeń biurowych, kursach przygotowujących do egzaminu na prawo jazdy, warsztatach aktywnego poszukiwania pracy i wielu innych.
Tekst i fot. Agnieszka Szymaszek
|
|
|
|
|
|