 |
W listopadzie 2018 roku uczniowie Branżowej Szkoły I stopnia kształcący się w zawodach: kucharz, cukiernik, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej w ramach projektu Centrum Kształcenia Zawodowego w Małopolsce udali się na wizytę zawodoznawczą do firmy Piekarnia Cukiernia Ignacy Polański w Zubrzycy Górnej oraz do 4* hotelu „ Czarny Groń” w Rzykach. Dzięki środkom finansowanym z projektu można było zorganizować wyjazd dla 20 uczniów na
2 - dniowy staż.
Podążając za słowami łacińskiego przysłowia „ usus est optimus magister” - praktyka
jest najlepszym nauczycielem. Staże, praktyki zawodowe oraz wizyty w przedsiębiorstwach z branży stanowią najlepsze miejsce dla obserwacji i wykonywania czynności zawodowych dla uczniów kształcących się w powyższych zawodach.
Przyszli kucharze, cukiernicy i pracownicy pomocniczy obsługi hotelowej mieli okazję obserwować pracę piekarni oraz cukierni, po której oprowadził nas sam właściciel firmy. Pokazał nam pracę przedsiębiorstwa oraz jego działów.
Dyrektor hotelu oprowadziła uczniów po obiekcie, zapoznali ze strategią funkcjonowania, zasadami tworzenia oferty dla różnych typów klientów, a także strukturą organizacyjną czterogwiazdkowego hotelu.
Podczas pobytu uczniowie korzystali z noclegu w Ośrodku Wypoczynkowo Rekolekcyjnym Totus Tuus im. Ks. Kard. Karola Wojtyły w Zembrzycach oraz wyżywienia w restauracjach i karczmach, a także zwiedzili Zamek, Muzeum oraz Karczmę Rzym w Suchej Beskidzkiej.
Opiekunowie: Mariola Walczak, Halina Osmala, Wioleta Słaby-Pulit
|
Dodane przez marta_malec dnia 13.12.2018 20:51:35. Czytano: 1509. |
|
|
|
|
|
|